Médiasarok

Országos kezdeményezés a fogyatékossággal élők számára létrehozott magánklinikaA fogyatékossággal élők számára létrehozott magánklinika projekt média megjelenései az alábbi csatornákon érhetők el. Lengyeltóti Város Önkormányzatának és a Vakok és Gyengénlátók Fejlesztő Magánsegítő Szervezetének (VGYFMSZ) a fogyatékossággal élők támogatására indított közös együttműködése országos projektté vált. 

Támogatná a fogyatékossággal élők számára létrehozott magánklinikát?

A klinika gépi, eszközi valamint orvosi bútorzatának, berendezésének beszerzéséhez indított adománygyűjtés! 
‌Az klinika szakorvosi rendelőinek gépi és eszközi, valamint bútorzati berendezései összeállítására, megkértünk egy Egészségügyi céget, hogy segítsenek összeállítani a szükséges listát, minden szempontból. Az orvosi gépekre é eszközökre nagy szükség van ahhoz, hogy a gyógyításokat és a vizsgálatokat megkezdhessük! 

‌A lista elkérhető és mi oda adjuk, ha szeretnék megtekinteni. Hiányzó összeg: 150.000.000 Ft. 

‌Szervezet adatait a lap alján találja meg. Köszönjük támogatását! 

‌E-mailes és postai úton történő megkereséseket indított szervezetünk a hiányzó összeg esetleges adományozással történő, támogatás érdekében. Az e-mail címeket és a postai címeket internet találtuk meg, így juttatjuk el különböző címekre a megkereséseinket. 

‌Utolsó javított információ: (2024.01.02.)

Áramütés elleni kisegítő technológia fejlesztése és az ehhez szükséges adományok összegyűjtése!

2024-ben folyamatos gyűjtést indít szervezetünk!

Mindig elszörnyedve néztem és hallgattam a látássérültek és jó néhány Fogyatékossággal élő embertől azt, hogy mekkora félelemmel bír számukra az áram és az elektronikai gépek, eszközök használata. Több halálesetet is hallottam már fogyatékossággal élők körében és akkor elhatároztam azt, hogy erre a félelemre és veszélyhelyzetre megoldást kell találnom!

A megoldást meg is találtam, hiszen szembe jött velem egy cég, 2021 őszén, akik már korábban elkezdték az áramütés kockázata elleni védekező technológiát fejleszteni, de sajnos pénz szűkében voltak, így nem tudták a fejlesztést tovább vinni. Szervezetünk úgy döntött, hogy szüksége van egy ilyen technológiai megoldásra, hiszen a fogyatékossággal élő emberekért vagyunk és többnyire a látássérült és vak emberek mindennapi érdekeit szolgáljuk. És ha ez, akár életet is menthet, ami a látássérültek életében nem ritka jelenség, akkor ez kifejezetten megéri. Nem beszélve arról, hogy nemzetközileg, világszínvonalon sok ezer emberi életet meg tudunk menteni ezzel a technológiával. Továbbá, ami nagyon lényeges, hogy a vezetékek nem melegszenek túl, így a lakástüzek lehetőségéből is kizárjuk a látássérülteket, így az életük ezen a téren is biztonságban tudható.

A kutatás jelenlegi szakasza:

Új prototípus készítése, ami sokkal kisebb és könnyebb, új alkatrészek felkutatása és gyártása és a gyártható modell létrehozása.
A fejlesztéshez még szükséges összeg 20. 000.000 Ft

A cél annak biztosítása, hogy a veszélyes feszültség alatt álló részek ne legyenek veszélyesek és a hozzáférhető vezető részek ne vehessék el adott esetben, a látássérültek életét. A vakok, gyengénlátók vagy mozgássérültek számára a vészhelyzetek különösen nagy kihívást jelenthetnek. Előfordulhat, hogy mobilitásuk korlátozott, nem férhetnek hozzá ahhoz a technológiához vagy elektromos infrastruktúrához, amelyre támaszkodnak, és a sürgősségi dolgozók nem tudják megfelelően közölni és betaníttatni velük az utasításokat vagy eljárásokat. A marginalizált betegek, például a látássérült betegek egészségügyi egyenlőtlenségeknek vannak kitéve, és a betegbiztonsági incidensek nagyobb kockázatának vannak kitéve az általános populációhoz képest. Jelentős hiányosságok vannak az olyan sérülésekkel kapcsolatos kutatásban, amelyekre a látássérült emberek különösen érzékenyek, valamint az e sérülések csökkentését célzó beavatkozások értékelésében. A nem szándékos sérülés kockázata nagyobb a látássérült embereknél, mint a teljesen látó populációban. Fontos, hogy az otthoni, munkahelyi és általános környezetben bekövetkező sérülések kockázatát csökkentő intézkedések tervezése és végrehajtása során kiemelt figyelmet fordítsanak a látássérültekre.

Az áramütés háromféleképpen okozhat közvetlenül halált: az agy légzőközpontjának bénulása, a szív bénulása, ill. kamrafibrilláció (a szívizom ellenőrizetlen, rendkívül gyors rángatózása). Általános vélekedés szerint a kamrafibrilláció a leggyakoribb halálok áramütés esetén. Napjainkban gyakran megfigyelhetjük az újságokban és az online médiában, hogy sok olyan baleset történik, amelyek elektromos veszélyekkel járnak, amelyek akár sok emberélettel és vagyonvesztéssel is jártak. E veszélyek előfordulása több okra vezethető vissza, mint például berendezések meghibásodása, emberi hibák, időjárási viszonyok és tűzbalesetek, stb. Legutóbbi felmérésekben a legtöbb halálos balesetet emberi hibák okozzák, mint például az elektromos vezetőkkel, például a légvezetékekkel való érintkezés, fürdőkádba esett hajszárító és így tovább. Ezek az áramütések vagy balesetek nemcsak súlyos sérüléseket vagy halált okoznak az embereknek, hanem károsítják az ingatlant és a berendezéseket is. Ezért az elektromos biztonság a szükséges kulcs az elektromos áram okozta balesetek csökkentéséhez. Tehát ez a technikai kutatás és fejlesztés, az elektromos biztonság teljes javát szolgálja, az egészséges és biztonságos otthon érdekében.

Kimutatás

A WHO becslései szerint 1,3 milliárd ember szenved látáskárosodásban, ebből 188,5 millió közepesen súlyos látássérült, 217 millió súlyos látássérült és 36 millió vak látássérült személy. A Medical Express szerint a vakok becsült száma 36 millióról 115 millióra fog emelkedni 2050-re, a népesség növekedésével és az egyének idősödésével.

Kutatás – Fejlesztés
Magyarországon egyre súlyosabbak a számok, mivel hazánkban a cukorbetegség hatalmas növekedésben van, és ehhez hozzájön az idősödő emberek látáskárosodásának növekedő létszáma is. A vakok számának felgyorsulásával akut igények vannak, a számukra hatékony segítségnyújtásra. A látássérült emberek többségének szüksége van egyfajta életmentő technológiára, a napi feladataik ellátásához. A kisegítő technológia lehet bármilyen eszköz, termék, elem vagy szoftver, amelyet bármely fogyatékossággal élő személy funkcionális képességeinek javítására használhatunk, valamit az életük megóvására használhatunk! A látássérültek számának növekedésével, az otthoni gépek és az otthoni eszközök használatának, biztonságos használatára való technikai megoldások létrejötte, ma már elengedhetetlen, és szükségessége is megnőtt. Az indíték az, hogy bemutassuk a probléma jelenlegi állását a látássérültek és vakok, valamint a fogyatékossággal élőknek, képviselőiknek, gondozóiknak és a kormányoknak, hogy hozzájárulhassanak a látássérültek és a fogyatékossággal élő személyek otthoni biztonságához és az életük megóvásához. Szervezetünk jelenlegi áramütés elleni technológiai kutatása a magyarországi, valamint a nemzetközi terület legkorszerűbb ismereteit tartalmazza, azaz az eddig legkorszerűbb életmentő otthoni biztonságot adja a látássérültek és a fogyatékossággal élők számára! A fő cél az volt, hogy a látássérültek és vakok, de sok esetben a más-más fogyatékossággal élő személyeknek, kifejezetten az életüket, bebiztosíthassuk és biztonságban tudhassuk! Az otthoni biztonság a látássérültek életében, mindennapjaikban sok esetben életmentő lehet! Az áramütés elleni kisegítő technológia fejlődésének eredményeként, életük lényegesen biztonságosabbá válhat. A látás, amely érzékszerveink közül a legdominánsabb, életünk minden területén és szakaszában kritikus szerepet játszik. Magától értetődőnek tekintjük a látást, de mi van akkor, ha elveszítjük? Belegondoltak? A látásromlás súlyos következményekkel jár az egyénre az egész életútja során.

„Az elektromos áramnak való kitettség valódi sérülési kockázatot jelent a fogyatékossággal élők és a látássérültek, valamint a teljesen vak emberek számára”! Szervezetünk számára ez egy a technológiai kutatás-fejlesztés hatalmas előrelépés lesz!