Közösségi szolgálat

Gyermek- és ifjúsági vezetés, vállalkozói tevékenység és közösségi szolgálat 
‌Mesterséges intelligencia-projekt, amely a társadalmi igazságosságra összpontosít… 
‌A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT VELED KEZDŐDIK! 
‌"Nem vagyok többé vak. 
‌Megvilágosítottam magam a tudás és a tudatosság fényével."KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT

A felügyelt közösségi szolgálati projektekben részt vevő hallgatók órákat rögzíthetnek az érettségi követelmények és a főiskolai felvételi követelmények felé. Minden közösségi szolgálati órát rögzíteni kell a közösségi szolgálati űrlapon, a projektvezető hivatalos aláírásával. A közösségi szolgálat órái csak akkor alkalmazhatók, ha a rendszeres iskolai órákon kívül végezték el a hallgatók a közösségi munkálatokat. 

‌A tizenévesek közösségi szolgálata több annál, mint amihez a szülők ragaszkodnak, hogy muszájból gyorsan meg kell csinálni az 50 órát, hisz az nem sok idő, maximum 2 hét. Nem! Sokkal többet tud adni az 50 óra, mint sok szülő gondolja. Ezért nem mindegy, hogy a gyermek hol is van abban az 50 órában. 

‌„Ha pedig az 50 órádat, jótékonysági tevékenységnek szenteled, az is segíthet, hogy valós tapasztalatokat szerezz egy tudományos és/vagy szakmai érdeklődésre számot tartó területen.” 

‌A közösségi szolgálat új érdeklődési körökhöz, új barátokhoz vezethet, és ha igazán szerencsés vagy, akár egy életre szóló karrierre is ráirányíthat. De mindezeken túl a közösségi szolgálat egy életen át tartó szokást vált ki, a másokon való segítésből. Arra ösztönöz, hogy figyelj a közösség szükségleteire, és használd fel erőforrásaidat, hogy átadhasd a jót azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. 

„A közösségi szolgáltatás a közösség szolgálatáról szól.” 

‌A középiskolások manapság nagyon mozgalmas életet élnek az iskola, az iskolán kívüli tevékenységek és a részmunkaidős munkák között. Elképesztő, hogy bármi másra is tudnak időt találni! 
‌A tanulmányok azt mutatják, hogy a közösségi szolgáltatási lehetőségek sokféle előnnyel járnak a diákok és az általuk kiszolgált közösségek számára.

SZAKMAILAG

Azok a közösségi szolgálati projektek, amelyeket a diákok tizenéves koruk alatt hajtanak végre, hasznukra válhatnak, amikor elkezdik álláskeresésüket. Az önkéntesség olyan értékes készségeket tanít meg, amelyeket nem tudnának megtanulni egy osztályteremben. Ilyen készségek például a jobb kommunikáció, a csapatmunka, a kreativitás, a problémamegoldás. 

‌A tanulók fontos kapcsolatokat is létrehoznak, amelyek későbbi életük során különböző karrierlehetőségekhez vezetik őket. Az önkéntességen keresztül létrejött kapcsolatok gyakran ajánlólevelekhez, referenciákhoz és munkalehetőségek keresésében segítséget nyújtanak. A hallgatók legalább gyakorolhatják hálózati készségeiket. Ez egész életükben óriási előnyt jelent majd számukra.

NEVELÉS ÉS SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS

A karrier előnyein túlmenően a szolgálatnak számos oktatási előnye is van. Az önként jelentkező diákok jobban teljesítenek az olvasás, a történelem, a természettudomány és a matematika területén, és nagyobb valószínűséggel fejezik be a középiskolát. Ennek az az oka, hogy a tanulók láthatják, hogyan vonatkoznak iskolai munkáik a való világra, és továbbra is érdekli őket, amit tanulna. 

‌A közösségi szolgálat még személyiségi szinten is előnyös a hallgatóknak. A közösségi szolgálat révén a hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy sokféle emberrel dolgozzanak együtt. Ez segíti őket a szociális tudatosság érzésének kialakításában. Türelmet és empátiát tanulnak, miközben első kézből láthatják, hogyan lehetnek pozitív hatással helyi közösségükre. Bebizonyosodott azt is, hogy a közösségi munka mentális és fizikai egészségügyi előnyökkel is jár a fiatalok számára. Akár különböző embercsoportokkal, akár fogyatékossággal élőkkel dolgozik, csökkentheti a stresszt és a szorongást, miközben javítja a hallgató közérzetét. 

‌Egészen érdekes tapasztalat az is, hogy minél többet adnak a tanulók a munkájuk által, annál boldogabbnak érzik magukat. A diákok növelhetik önbizalmukat az idejük adományozásából származó sikerélményen keresztül. Ezenkívül a közösségi szolgálat nagyszerű módja annak, hogy a diákok új barátokat szerezzenek, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek. A másokkal való rendszeres találkozás fejleszti a tizenévesek szociális készségeit és önbizalmat ad. Az önkéntesség erősítheti a tinédzser kapcsolatát a családtagokkal, amikor a családból mindenki együtt szolgál.

Hogyan hat a közösségi szolgálat egy közösségre?

A közösségi szolgálatnak megvan az az ereje, hogy kölcsönösen előnyös kapcsolatot teremtsen a diákok és a közösség között. A szervezetnek a hallgatók ingyenes úgy nevezett önkéntes szolgáltatást biztosítanak. Ez segít fenntartani a szervezet működését. Ugyanakkor a tanulók egyedülálló szórakozást és kiteljesedést érezhetnek, miközben hozzájárulnak egy értelmes ügyhöz. Rengeteg hely van a tizenévesek számára, ahol közösségi szolgálatot végezhetnek, de mégsem mindegy az, hogy milyen emberek, milyen környezet és legfőképpen milyen munkát kell elvégezniük és azt milyen elvárások övezik körbe. Mert hát azért, hiába 15-16 évesek a gyerekek többnyire, akkor is még tapasztalatlanok és gyereknek számítanak.